domingo, 29 de enero de 2017
Солени кифлички
За тестото
800 гр брашно
1 кубче мая
250 мл хладка вода
200 гр кисело мляко
1 бакпулвер
2 яйца
3-4 с.л. олио
щипка сол
щипка захар
За плънката
сирене
1 яйце
кашкавал
кренвирш ( или колбас по избор)
2 жълтъка за намазване
настърган кашкавал за поръсване
Пресяваме брашното в дълбок съд ,заедно със солта и захарта . Разтваряме маята във водата, и бакпулвера в киселото мляко. Прибавяме двете смеси към брашното . Слагаме двете яйца и олиото и месим средно меко тесто. Оставяме го да втаса 1-2 часа , покрито с кърпа.
За плънката натрошаваме сиренето и го разбъкваме с яйцето. Нарязваме кренвиршите и кашкавала на ивици с дължина 4-5 см.
Разделяме тестото на три части . Всяка част точим на кръг и разрязваме на 8 триъгълника. Слагаме плънка ( сирене или кашкавал с кренвирш) и оформяме кифличките. Нареждаме ги в тава , намазваме с жълтък и поръсваме с настърган кашкавал. Печем на 200С.