martes, 29 de mayo de 2012

Картонена торта



Една чудесна идея за детски рожден ден.Всяко парченце от тортата представлява кутийка пълна с изненади.



Необходимите материали:
блок с цветна хартия(колкото по-дебела е хартията,толкова по-стабилни са кутийките)
ножици
лепило
лепенки за декориране

Това е шаблона за кутийките 




Необходими са 12бр за получаване на тортата.Но може да се направи на 2 или 3 етажа,зависи от броя на децата. Шаблона се разпечатва върху цветната хартия . Готовите кутийки се нареждат върху картонена  подложка за торта. Отгоре се украсява по желание.
Във всяко "парче" торта слагаме желирани бонбони, дъвки, близалки, балон , Киндер шоколадче, шоколадови бонбони .......


lunes, 28 de mayo de 2012

Какаов сладкиш в МВ




1/2 ч.ч. грис
1/2 ч.ч. прясно мляко
2/3 ч.ч. брашно
100 г маргарин/ 125 гр масло
1/2 ч.ч. захар
2 бр. яйца
5 г бакпулвер (1/2 пакетче)

2 ванилии
3 с.л. какао

250мл. течна сметана
250мл. прясно мляко

1/2 ч.ч. захар
1 пакетче пудинг ванилия
кокос,плодове

Грисът се залива с млякото (студено) и се оставя да набъбне 10 минути. Яйцето се разбива със захарта. Набъбналия грис се прибавя към яйцето. Добавят се брашното,ванилията,какаото и бакпулвера. Маргарина(маслото) се разтопява в кръгла форма, подходяща за микровълнова печка.Върху него се изсипва сместа и се пече на 850W точно 6 минути.

Смесваме сметаната,прясното мляко и захарта.Слагаме ги на котлона и бъркаме непрекъснато ,докато заври.Изсипваме,разтворения в малко студено мляко, пудинг.Като изстине го изсипваме върху сладкиша.Оставяме в хладилника за 1-2 часа и украсяваме с кокос и плодове.

miércoles, 23 de mayo de 2012

Шоколадови пастички





За  блата-
6 яйца
150 гр. меко масло
200 гр. захар
150 гр. черен шоколад
130 гр. брашно
4 с.л. какао
2 ванилии

За шоколадовата. глазура-

200 гр. млечен шоколад
50 мл прясно мляко
1 с.л. масло

кокос, плодове по желание

Шоколада се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади . Разделяме белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с малко захар и се оставят в хладилника. Маслото и останалата захар се разбиват на пухкав крем. Към тях се прибавят един по един жълтъците. Пресяваме брашното и какаото и ги прибавяме към маслената смес, заедно с разтопения шоколад. Разбиваме добре. На края прибавяме и разбитите белтъци. Разбъркваме добре и изсипваме в тава. Печем на 190С около 40-45 минути. Оставяме блата да изстине.
Сиропираме по желание с прясно мляко или компот.
Разтопяваме млечния шоколад с маслото и прясното мляко на водна баня. Заливаме сиропирания блат и оставяме да изстине.
Украсяваме по желание.




viernes, 18 de mayo de 2012

Торта-парфе с горски плодове



За блата - 250гр меки бисквити
                  100 гр меко масло
За крема - 500гр течна сметана
                  3 белтъка
                  200 гр крема сирене
                  200 гр захар
                  250 гр замразени горски плодове
                  100 мл. прясно мляко
                  ванилия
                 3 пакетчета желатин

За декориране - шоколад , фъстъчен крокант

Смесваме смлените бисквити и мекото масло.Изсипваме в тортена форма и притискаме хубаво,до оформяне на блат.Оставяме в хладилника да стегне.
Накисваме желатина в малко вода да набъбне.Затопляме прясното мляко и разтваряме желатина в него.Слагаме плодовете с 1/3 от захарта в тенджерка на котлона да заври.Пасираме и прецеждаме.Оставяме малко да изстине.Разбиваме белтъците с 1/3 от захарта ,на сняг и ги оставяме в хладилника.Разбиваме сметаната с 1/3 от захарта и прибавяме крема сиренето.Изсипваме охладените плодове.Прибавяме белтъците и желатина.Готовия крем изсипваме върху бисквитения блат и оставяме за 8ч в хладилника.
Изваждаме тортата от формата,като използваме намокрен нож,за отделянето й от стените на ринга.Отвън декорираме с крокант.Отгоре настъргваме шоклад и украсяваме със сметана.





lunes, 14 de mayo de 2012

Бъркана пица



300 мл прясно мляко
2 яйца
1 пакетче суха мая
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. захар
щипка сол

4-5 с.л. доматено пюре или лютеница
2 кренвирша, 100 гр. бекон
200 мл сметана
100 гр. кашкавал
чубрица

     Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко,заедно със захарта.Прибавят се брашното,яйцата и солта.Всичко се обърква с лъжица и се изсипва в голяма намазнена и набрашнена тава.С лъжицата се разстила ,хубаво да покрие дъното на тавата.Оставя се 20 минути да втаса.Отгоре се маже с дом. пюре и се поръсва с чубрица.Нареждат се нарязаните кренвирши и бекон и се залива ,с предварително разбърканите ,настърган кашкавал и сметана.
Пече се на 180-200С  около 25-30 минути.


domingo, 13 de mayo de 2012

Течен шоколад



1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
125 гр. масло
250 гр. сухо мляко
6 с.л. какао
ванилия
лешници по желание

Водата и захарта се загряват.Добавя се маслото и се бърка докато се стопи.Прибавят се сухото мляко,какаото, ванилията и лешниците.Разбърква се добре и се разпределя в чаши.Оставя се в хладилника да се стегне.





domingo, 6 de mayo de 2012

Мъфини с грис




1 1/2 ч.ч. грис
1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер, ванилия
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
2 жълтъка

1 шоколад
25 гр. масло




Млякото се загравя леко и захарта се разтваря в него.В купа се смесват сухите съставки и се добавят млякото,олиото и жълтъците.Разбива се с миксер около 7 минути,за да набъбне грисът.Печем във формички за мъфини на 180С  около 35-40 минути.
Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня и заливаме изстиналите мъфини.Отгоре украсяваме с белтъчен крем-  2 белтъка разбити на сняг с 3 с.л. захар.

sábado, 5 de mayo de 2012

Маслени бисквитки с лешници



100 гр. меко масло
150 гр. брашно
1 яйце
5с.л. захар
3 с.л. едро смлени лешници

От брашното,маслото,захарта и жълтъка се  омесва меко тесто.Разделя се на 2 части,които се оформят като салам.Слага се в хладилника малко да се стегне.Нарязва се на шайби с дебелина 1см.Всяка бисквитка се потапя в разбития белтък и след това в смлените лешници.Подреждат се в тава.В средата  всяка бисквитка се притиска и се слага сладко или мармалад.Аз сложих ягодово сладко.Пече се н 200ºC    ,20-25 минути.

Сиропирани охлюви


  • 20 г мая
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.л. захар
  • 5 с.л. топено масло
  • 2 бр. яйца
  • брашно
  • 1 и 1/2 ч.ч. орехи
  • 2 ванилии
  • сол
За сиропа:
  • 4 ч.ч. захар
  • 4 ч.ч. вода

Размива се маята в затопленото мляко. Прибавят се захарта, малко сол и брашно и така се оставя да втаса. След като втаса, се прибавят маслото, яйцата, от които се отделя 1 белтък, и брашно, колкото поеме, за да се получи твърдина на козуначено тесто. Разделя се тестото на две топки, всяка от които се разточва на квадратен лист . Намазват се двата листа с масло и се поръсват с орехите, размесени с ванилията. По желание може да се сложи малко канела. Навиват се на стегнати рула, които се нарязват на охлюви с дебелина около 1см. Нареждат се охлювите в намазана с масло тава и се оставят да втасат. Пекат се в умерена фурна. Смесват се водата и захарта и се слагат на котлона. Когато сиропът заври се сваля от огъня и се оставя за 10 минути настрана, след което с него се заливат напълно изстиналите охлюви

Рози със салам



    1 1/2 ч.ч. брашно
    1/2 пакетче бакпулвер
    сол , вода
    пресен салам

Замесваме меко тесто.Разточваме го и режем на ленти широки 2.5см и дълги 15см.Нарязваме салама на тънки парчета.Всяко парче разрязваме на 2 половинки.Върху всяка лента тесто нареждаме  салам и навиваме ,така че да се получи розичка.Печем в набрашнена тава на 180ºC около 25-30 минути.

От тази доза се получиха 9 рози.

източник : Веселия готвач¨

martes, 1 de mayo de 2012

ТРИЦВЕТЕН КЕКС



6 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
2 с.л. нишесте ванилия
6 с.л. вода
6 с.л. олио (или 3 с.л. разтопено масло)
6 с.л. какао
бакпулвер,ванилия

Разбиваме 3 белтъка с 1/2 ч.ч. захар, на сняг и прибавяме 2 с.л. нишесте.
Отделно разбиваме останалите яйца и жълтъци със захарта до побеляване.Прибавяме водата, олиото ,ванилията, бакпулвера и брашното.Разделяме сместа на 2 части.Едната оцветяваме с 4 с.л. какао.
В кексова форма(намазнена и набрашнена) изсипваме първо кафявата смес.Върху нея слагаме белъчната и я поръсваме с какао(да се покрие добре).Най-отгоре слагаме жълтата смес.Печем на 180ºС .